Genellikle yiyeceklerin dayanıklılığını arttırmak için kullanılır. Köpürme (mousse yapımı), jelleştirme (jöleli tatlılar yapımı), yapı sağlama (krema yapımı), bağlama (şekerleme yapımı), film oluşturma (meyveli tatlıların kaplanması), kremleştirme (krema, dondurma,sos yapımı), koyulaştırıcı(jöle, şurup yapımı), yapıştırma (şekerlemeleri sabitleme) gibi işlevleri vardır. Jelatin toz ya da yaprak halinde bulunabilir. Her iki biçimde de, önce biraz yumuşatılıp (biraz soğuk suda bekletmek gibi) sonra hafif ateşte eritilir. Jelatinler ne kadar fazla kaynatılırsa o nispette pelteleştirmek yeteneklerini kısmen ya da tamamen kaybederler. 500 gramlık sıvıyı pelteleştirmek için 20 gr. yaprak jelatin (4 yaprak) ya da 15 gr. toz jelatin (3 çorba kaşığı) gereklidir.